Gone with the wind
# | Posted in Real Time by Chris at Dec, 01 - 05:20 PM | Comments (0)

This morning the KeeS finally set sail for Barbados. They will keep us updated every 2 days. Hereby the last e-mail...

Een korte impressie van de voorbereiding, planning en reis:

Boodschappen zijn ingeslagen (voor 4 weken voor 4 personen, 3 maaltijden, drank en tussendoortjes per dag; dus da's een hele boel), vaste watertank en extra flexibele tank afgevuld in totaal ca. 350 liter (20 dagen, 4 personen dus ca. 4 liter water p.p.p.d.) en 100 liter in flessen, dieseltank vol en extra jerrycans (5 stuks) in totaal ca. 180 liter Diesel (motorsailen kost ca. 2 liter per uur dus ca. 90 uur motor aan, is stroomdraaien, is max. 3 uur per dag). Het meest opmerkelijke en knappe is dat we alle extra ballast ergens in de boot hebben weten te stouwen; aan dek dus geen hinderlijke opstakels en ook binnen is alles in de kastjes of onder de vloer opgeborgen zodat er geen leefruimte is opgeofferd. Met alles moeten we rekening houden dat de reis, door het gebrek aan wind o.i.d., langer kan gaan duren dan de verwachtte 18 dagen.

De iridium telefoon werkt, SSB radio heeft Rob nog niet helemaal aan de praat (voor de ontvangst van weerfaxen) en we zijn allemaal goed uitgerust. Andre heeft werkelijk alles dubbel gechecked en KEES is er technisch helemaal klaar voor. Ook de nodige veiligheidsinstrumenten (EPIRB, Iridium, zwemvesten, Strobe lights, life-lines, reddingsvlot, vuurpijlen etc.) zijn ons inziens in orde. Ik heb dan ook enorm veel respect en waardering voor de manier waarop Andre het allemaal voor elkaar heeft gekregen (mastreparatie), de kennis die hij heeft, de voorbereidingen en de grote verantwoordelijkheid die op zijn schouders rust. Ondanks het feit dat ik er best een beetje tegen op zie, heb ik door Andre, alle vertrouwen.

De laatste 'walmaaltijd' is genuttigd en uitgebreide warme en lange douche is genomen, vroeg de 'kooi' in en morgen om 07.00 uur vertrek. Afhankelijk van het weer en de 'seastate' zullen we besluiten om of nog een van de andere Canarische eilanden aan te doen (La Palma, Tenerife, La Gomera of Hierro) of door te gaan. De tradewinds (handelswinden die altijd de 'juiste' kant opwaaien dus richting Noord/Oost) beginnen tussen de 24 en 20 graden Noord. We zullen dus eerst koers zetten naar het Zuiden (richting Kaap Verdische eilanden).

Onze positie nu is 28.07.6 Noord en 15.25.59 West. Iedere graad Noord betekend 60 mijl afstand (= ca. 10 uur varen). Dit betekent dus dat we ongeveer na 3 dagen genoeg zuidelijk zijn om de tradewinds op te pakken en koers naar het westen te zetten.

De totaal af te leggen afstand bedraagt ca. 2700 mijl (= 4900 kilometer). De gemiddelde snelheid zal ca. 6 mijl per uur bedragen. De verwachte duur van de reis is 18-20 dagen.

De ARC (250 boten van Las Palmas naar St. Lucia) is zondag 24 november jl vertrokken. Hun vorderingen kun je bekijken op www.worldcruising.net Ons 'PARC' project is helaas, door onvoldoende voorbereiding, communicatie en organisatie (druk, druk, druk), in het water gevallen. Zo is er een 'deelnemer' reeds vertrokken en liggen anderen in verschillende havens op verschillende eilanden te wachten op vertrek (en beter weer).

Het ontvangen van telefoontjes en SMS'jes (zie onze website) tijdens onze reis op de Iridium, vinden we erg leuk. Het zal, voor 3 weken, ons enige contact met de 'buitenwereld' betekenen. Eens in de 1 a 2 dagen zullen we Pieter bellen met onze positie en de stand van zaken aan boord. Hij zal zorgen dat deze informatie ook bij jullie komt en zal zo nu en dan iets op onze site plaatsen.

En dan eindelijk ........ heerlijk luieren in de hangmat in een of andere Caribische baai.

Dikke kussen,

Fiona & Andre, Rob en Bas

Comments
Post a comment
Sadly, I had to close all comments. (Thanks to all the comment spammers.) Please send me an e-mail if you have any questions about this shipslog and/or this particular entry.